Aanbevelingen voor de wijnbranche

Aanbevelingen voor wijnprofessionals t.a.v. wijnverpakkingen

EU-regels voor verpakkingen

De EU heeft regels om de milieu-impact van verpakkingsafval te verminderen. Verpakkingen moeten aan bepaalde eisen voldoen om het milieu minder te belasten, en landen in de EU moeten hergebruik en recycling stimuleren.

Inzet van de wijnsector voor minder afval

Wijnmakers in de EU werken hard om minder verpakkingsafval te produceren en meer te recyclen. Ze proberen ook het gewicht van wijnverpakkingen te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid of kwaliteit.

De aanbevelingen voor  wijnproducenten qua milieu-impact van wijnverpakkingen zijn:

  1. Probeer de verpakking zo licht mogelijk te houden, dit is waar de meeste winst te behalen valt.
  2. Kies de juiste verpakkingsgrootte die past bij hoe de wijn gebruikt gaat worden.
  3. Als je wijn over lange afstanden moet transporteren, probeer dit dan zo efficiënt mogelijk te doen. Voor het transporteren van grote hoeveelheden wijn over lange afstanden, is het gebruik van een ISO-tankcontainer de meest milieuvriendelijke optie. Er kan aanzienlijk worden bespaard op milieubelasting (CO2-uitstoot) door wijn in bulk te vervoeren en pas lokaal te bottelen voor de eindgebruiker.

Wil je meer weten over de levenscyclus impact van verschillende verpakkingen? In het rapport van LCA quickscan kun je er meer over terugvinden.  Klik hier om het rapport te lezen.

Wil je het officiële document vanuit het Comité Européeen des Entreprises Vins over hergebruik van verpakkingen lezen? Klik dan hier.