Mediterraan dieet

 

Wijn in het mediterrane dieet

Ancel Keys, een Amerikaanse arts die tijdens de Tweede Wereldoorlog was gestationeerd in Italië, publiceerde in de jaren zestig dat het mediterrane dieet één van de gezondste diëten was. Daarna is dit dieet door vele wetenschappers ontrafeld.

Het mediterrane dieet wordt gekenmerkt door:

Hoge inname van plantaardig voedsel, fruit, groenten, noten en peulvruchten

Hoge inname van plantaardig voedsel, fruit, groenten, noten en peulvruchten

Hoge inname van graanproducten, voornamelijk volkoren

Hoge inname van graanproducten, voornamelijk volkoren

Vet is voornamelijk in de vorm van extra virgine olijfolie

Vet, voornamelijk in de vorm van extra virgine olijfolie

 Gematigde consumptie van vis en gevogelte (wit vlees)

Gematigde consumptie van vis en gevogelte (wit vlees)

Gematigde consumptie van alcohol, bij voorkeur wijn bij maaltijden

Gematigde consumptie van alcohol, bij voorkeur wijn bij maaltijden

 Weinig zuivelproducten, eieren, rood vlees en verwerkte vleesproducten

Weinig zuivelproducten, eieren, rood vlees en verwerkte vleesproducten

De positieve gezondheidseffecten van lichte tot gematigde wijnconsumptie kan – tenminste gedeeltelijk – verband houden met de beschermende effecten van specifieke bioactieve ingrediënten in de wijn (polyfenolen) en in de gerechten die met hogere frequentie worden geconsumeerd in het mediterrane dieet.

Het mediterrane dieet, inclusief de gematigde consumptie van wijn, wordt inmiddels door de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als één van de gezondste diëten ter wereld.