Zoete wijn maken

Hoe wordt zoete wijn gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om zoete wijn te maken.

Hieronder vind je de verschillende technieken.

Laat oogsten, vendange tardive, late harvest

Druiven worden langer aan de wijnstok gelaten zodat ze meer suikers kunnen ontwikkelen. Deze overrijpe druiven worden dan geoogst en vergist. Bij een bepaald percentage aan alcohol (rond de 15%) kunnen de gistcellen, die de natuurlijke druivensuikers in alcohol omzetten, hun werk niet meer doen. Dus zijn er boven dit alcoholpercentage nog druivensuikers over en blijven deze als suiker in de wijn. Dit noemen ze restsuikers en die zorgen voor de zoete smaak.

Stoppen van de gisting

Bij sommige zoete wijnen wordt de gisting vroegtijdig gestopt door de temperatuur te verlagen of door alcohol of sulfiet toe te voegen. Een deel van de natuurlijke suikers van de druiven blijft daardoor in de wijn behouden.

Edele rotting: aantasten van druiven door speciale schimmel

Bij sommige dessertwijnen zoals Sauternes, zorgt een proces van ‘edele rotting’ ervoor dat de druiven aan de wijnstok veel vocht verliezen waardoor suikers en smaken geconcentreerd worden. Er treedt ook een schimmel op: botrytis cinerea. Deze suikerrijke, en door de bijzondere schimmel aangetaste druiven, worden geperst om een zeer zoete wijn te produceren. Edele rotting heet in het Frans pourriture noble, in het Engels Noble Rot en in het Duits Edelfäule.

Bevroren druiven: ijswijn, Eiswein, ice wine

Bij deze methode worden de druiven geoogst en zachtjes geperst nadat ze aan de wijnstok bevroren zijn geweest. Dit vindt vaak pas laat in de winter plaats. Wanneer ze geperst worden, wordt het ijs (water) gescheiden van het suikerrijke sap, met als resultaat na de vergisting een zeer zoete en geconcentreerde wijn.

Druivenmost toevoegen aan de wijn

Bij sommige wijnen wordt de vergisting volledig voltooid, maar wordt er later een gedeelte van de achtergehouden, onvergiste druivenoogst toegevoegd om de wijn zoeter te maken.

Elke methode heeft zijn eigen unieke invloed op de smaak en het karakter van de wijn. Zoete wijnen kunnen hierdoor variëren van licht en fruitig, tot rijk en vol, afhankelijk van de productiemethode.