Mousserende wijn maken

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Mousserende wijn is altijd een feestelijke borrelwijn.

Maar hoe komen de bubbels in de fles? Hier is een simpele uitleg.

Basiswijn

Eerst wordt er een ‘gewone wijn’ gemaakt. Dit betekent dat druiven vergist worden tot ‘stille wijn’. Deze stille wijn is het begin van de mousserende wijn. Vaak wordt er vervolgens een mix gemaakt van verschillende wijnen. Dat vormt de basis voor de mousserende wijn.

Tirage

Aan deze basiswijn worden suiker en gist toegevoegd. Dit mengsel gaat in een stevige fles met een tijdelijke dop. Deze tijdelijke dop ziet eruit als het dopje van een bierflesje, een kroonkurk dus.

Tweede vergisting

In de fles begint een tweede gisting. De gist zet suiker om in alcohol en koolzuur. Omdat de fles is afgesloten, blijft de koolzuur in de wijn en vormt de bubbels.

Rijping

De flessen liggen nu een tijdje horizontaal in een koele, donkere kelder. Hier ontwikkelen de smaken zich.

Gist verwijderen

Na de rijping moeten de gistresten worden verwijderd. Hiervoor worden de flessen elke dag een beetje gedraaid, zodat de gistresten naar de hals van de fles zakken.

Dégorgement

Vervolgens wordt de hals van de fles bevroren. De gistresten bevriezen, maar de mousserende wijn niet omdat deze alcohol bevat. De tijdelijke dop wordt verwijderd en de bevroren gistprop schiet eruit.

Dosage

Nu wordt een mengsel van wijn en suiker toegevoegd. Dit bepaalt of de wijn droog of zoet wordt.

Kurk en rijping

De fles krijgt nu de echte champagne-kurk en wordt nog een tijdje bewaard om de smaken te laten samenkomen.

Dit is de traditionele methode, gebruikt voor champagne, cava en andere kwaliteitswijnen. Het kan ook anders, namelijk volgens de charmat-methode.

Wat is de Charmat-methode?

Bij de Charmat-methode gebeurt de tweede gisting niet in de fles, maar in grote gesloten vaten. Dat is het belangrijkste verschil. Dit gaat veel sneller en is stukken goedkoper. Prosecco en Lambrusco worden vaak zo gemaakt. Het resultaat? Een frisse, fruitige mousserende wijn, perfect voor een feestje, maar in de regel met een wat steviger bubbel en een minder verfijnde smaak.