Wijnmaken

Een reis van druif tot glas

Wat is wijn?

Wijn is een alcoholische drank van vergiste druiven.

Hoe de wijn gaat smaken, hangt af van veel dingen. Zowel wat er gebeurt in de wijngaard als in de wijnmakerij. Wat de smaak van de wijn bepaalt, kun je hieronder lezen.

Druivenras

Elk druivenras heeft zijn eigen smaak en karakter. Afhankelijk van het druivenras, het klimaat, de bodem en wat de wijnmaker doet met het geperste sap, krijg je verschillende soorten wijn.

Wijngaardbeheer

Een goede verzorging van de wijngaard is superbelangrijk. Dit gaat over hoe de grond wordt behandeld, hoe er wordt omgegaan met onkruid en ziektes, en hoe en wanneer de druiven worden gesnoeid en geoogst.

Oogsttijdstip

Wanneer de druiven worden geplukt, is heel belangrijk. De rijpheid van de druiven beïnvloedt de smaak en kwaliteit van de wijn.

Vinificatie

Dit is het proces van wijn maken. Van het persen van de druiven tot het laten rijpen van de wijn. Elke stap en keuze in dit proces heeft invloed op hoe de wijn uiteindelijk smaakt.

De wijnmaker

De kennis en ervaring van de wijnmaker spelen ook een belangrijke rol. Een goede wijnmaker weet precies hoe hij de beste wijn uit de druiven kan halen. Zijn persoonlijke visie op de gewenste stijl van de wijn is hierbij ook een bepalend element.

Terroir

Dit is een Frans woord dat eigenlijk gaat over waar de druiven groeien. De bodem, het klimaat, de cultuur van wijnbouw, alles in de omgeving heeft invloed op de smaak van de wijn. Je proeft dus eigenlijk een stukje van de plek waar de wijn vandaan komt.

Wil je meer weten over wijnproductie & bodem? Klik dan hier: Bodem & Wijn

Onthoud wel: smaken verschillen. Wat de ene persoon een topwijn vindt, vindt een ander misschien minder lekker. En dat is helemaal oké!

Kleuren, Stijlen en Soorten wijn

Wijn is er in allerlei soorten en smaken.

Witte wijn

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Rode wijn

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Rosé

Hoe wordt rosé gemaakt?

Wijnstijlen

Er zijn droge en zoete wijnen, maar wijnen worden ook onderscheiden in stille wijn, mousserende wijn of versterkte wijn.

Stille wijn

Dit zijn de ‘normale’ wijnen zonder bubbels. Dus de rode, witte en rosé.

Mousserend

Denk aan champagne en prosecco. Deze wijnen hebben bubbels en zijn vaak feestelijk.

Versterkt

Bij deze wijnen is extra alcohol toegevoegd, zoals bij port en sherry. Wil je weten hoe versterkte wijnen worden gemaakt?

Dus of je nu houdt van licht en fris,
zoet of met een beetje bubbels,
er is altijd een wijn die bij je past!