Wijnfouten

Waarom smaakt deze wijn niet lekker?

Soms open je een fles wijn en… bah, die smaakt niet goed! Dit kan verschillende redenen hebben. Hier zijn een paar veelvoorkomende problemen die de smaak van wijn kunnen beïnvloeden:

Kurksmaak Dit is een bekend probleem. Het komt door een stofje in de kurk dat de wijn een muffe geur en smaak geeft. Denk aan de geur van nat karton of een vochtige kelder. Kurksmaak is er in verschillende gradaties, soms heel licht en soms heel sterk. Bij een lichte kurkbesmetting proef je bijna geen fruit meer in de wijn, bij sterke kurkbesmetting overheerst de muffe kurksmaak de wijn.

Oxidatie Als wijn te lang met zuurstof in contact komt, kan hij oxideren. Dit gebeurt als de kurk niet meer goed afsluit doordat de wijn rechtop bewaard is of als de wijn te lang open staat. De wijn krijgt dan een bruinige kleur en smaakt een beetje muf, soms met een rozijnachtige geur.

Maderisatie De wijn lijkt wel gestoofd! Je ruikt stroop, rozijnen en karamel en niets van frisheid. Dit ontstaat doordat de wijn te lang te warm is bewaard, bijvoorbeeld naast een verwarming.

Reductie Soms heeft wijn een soort putlucht. Dit komt door een gebrek aan zuurstof. Dit kom je vaker tegen bij wijnen met een schroefdop. Meestal verdwijnt deze geur als je de wijn wat zuurstof geeft. Even geduld dus of schenk de wijn over in een karaf.

Het is goed om te weten dat niet elke wijn met deze problemen meteen ondrinkbaar is. Sommige mensen houden zelfs van een beetje oxidatie in oude wijnen. En wijn met een beetje reductie kan zich ook weer herstellen. Maar een wijn met een sterke kurksmaak? Die is helaas niet meer te redden.