Wijnopleidingen

Hoe meer je weet van wijn, hoe meer je ervan kunt genieten!

Er zijn in Nederland veel wijnopleidingen. Vaak zijn ze gelieerd aan een nationaal of internationaal opleidings- of examenbureau.

De twee grootste en bekendste aanbieders van wijnopleidingen en -examens zijn de SDEN en de WSET. De SDEN heeft een Nederlandse achtergrond. De lessen, boeken en examens zijn Nederlandstalig, maar op sommige niveaus zijn de lessen en boeken ook in het Engels. De WSET is een van oorsprong Britse opleider die wereldwijd actief is. De basis voor WSET opleidingen is Engels, maar op sommige niveaus zijn de lessen en boeken ook in het Nederlands.  De WTOL-academy is een Nederlandse wijnopleider. Deze opleider richt zich vooral op horecamedewerkers.

SDEN

De SDEN staat voor Stichting Dranken Examens en Normering. Dit examenbureau neemt wijn- bier- en gedistilleerdexamens af. Er zijn 5 examenniveaus bij de SDEN. Van Wijnvignet voor beginners tot Vinoloog en Magister Vini voor de echte wijnprofessional. De wijncursussen van niveau 1 tot en met 3 worden door verschillende partijen aangeboden. De Vinologen – en Magister Vini opleiding worden verzorgd door de Wijnacademie.

Voor meer informatie zie: https://wijn.nl/wijnonderwijs/wijnopleidingen/

http://sden.nl

http://wijnacademie.nl

WSET

De Wine & Spirit Education Trust (WSET) is wereldwijd de grootste aanbieder van kwalificaties op het gebied van wijn, gedistilleerd en sake. In Nederland worden er van niveau 1 tot en met niveau 3 door verschillende partijen WSETcursussen aangeboden. Niveau 4, Diploma in Wines, een wijnopleiding voor professionals, wordt aangeboden door Winewise.

Voor meer informatie zie: https://www.wsetglobal.com/nl/dutch-qualifications/en https://winewise.be/

SVH

De WTOLAcademy is verbonden aan SVH, Stichting Vakbekwaamheid Horeca. De SVH is, net als de SDEN, een examenbureau. De WTOLAcademy verzorgt praktijk- en online-SVHopleidingen van niveau 1 (basis) tot en met niveau 4 (expert).

Voor meer informatie over de SVHopleidingen via WTOL zie: https://wtol-academy.nl/

Hier vind je een overzicht van de verschillende niveaus met de doelgroep en diploma’s erbij.

Hiernaast heb je nog vele andere aanbieders die gespecialiseerde wijnopleidingen aanbieden.