Wijn & Duurzaamheid

Wat betekent duurzaamheid voor wijn?

Steeds meer mensen kiezen voor wijnen die niet belastend zijn voor het milieu of voor de mensen die in de wijngaard werken. Dit heeft geleid tot een toename in  populariteit van biologische, duurzame en natuurwijnen. Maar wat betekenen al die termen nu eigenlijk?

Duurzame wijnbouw

Deze wijnmakers denken aan het milieu. Er zijn geen vaste regels voor wat ‘duurzaam’ precies is, dus het kan per wijnmaker verschillen. Wel vind je altijd minimaal één van de volgende elementen terug bij duurzame wijnbouw: biodiversiteit, bodemverbetering, vermindering van watergebruik, afvalmanagement, energie- of CO2 reductie en milieuvriendelijke verpakking. Belangrijk om te weten dat duurzame wijnbouw geen strikte wettelijke definitie heeft. Zo zijn er ook regionale of landelijke voorschriften of certificeringsvoorschriften.  Wil je meer over duurzame wijnbouw weten? Klik dan hier.

Biologische wijn

Hierbij worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Alles is natuurlijk, van de druiven tot de manier waarop ze worden verbouwd. Deze wijnen hebben vaak een speciaal keurmerk, zoals het groene blaadje, dat laat zien dat ze echt biologisch zijn.

Biodynamische wijn

Dit gaat nog een stapje verder dan biologisch. Het idee is dat de wijngaard een deel van de natuur is. Dus alles wordt in harmonie met de natuur gedaan, zoals het gebruiken van natuurlijke mest en het volgen van de maankalender. Deze wijnen hebben vaak een speciaal keurmerk, zoals Demeter.

Biologische en biodynamische wijnen hebben eigen certificeringen. Wil je meer weten over de verschillende certificeringen? Klik dan hier

Het is goed om te weten dat de termen duurzaam en biologisch soms door elkaar lopen en dat niet elke wijn met zo’n label automatisch ‘beter’ van smaak is.

Wat betekent natuurwijn/vin nature/vin naturel eigenlijk? 

Volgens de makers van deze wijnen is natuurwijn de wijn in zijn puurste vorm. Er wordt zo min mogelijk aan de wijn veranderd. Geen extra gist of andere toevoegingen. Deze wijnen zijn vaak een beetje troebel omdat ze niet gefilterd worden. Er is geen officieel keurmerk voor natuurwijn.

Oranje wijn: een aparte categorie

Oranje wijn is iets heel anders. Dit is witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. De schillen blijven langer bij het sap, waardoor de wijn een oranje kleur krijgt. Deze wijnen zitten een beetje tussen witte en rode wijn in. Ze zijn populair geworden door hun unieke stijl en smaak. Er zijn geen specifieke regels of keurmerken voor oranje wijn.

Duurzame wijnbouw

Veel mensen zien wijn als een natuurproduct met weinig impact op het milieu. Als je de hele keten bekijkt, van wijngaard tot de wijn in je glas, zijn er toch genoeg elementen…

Duurzame gewasbescherming

In de wijnbouw is het belangrijk om de druiven gezond en vrij van plagen en ziekten te houden. Hiervoor gebruiken wijnboeren gewasbeschermingsmiddelen.

Certificeringen

Op dit moment zijn er verschillende certificeringen en labels die worden gebruikt om duurzame wijnbouwpraktijken te onderscheiden.