Rode wijn maken

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Hieronder vind je de 8 belangrijkste stappen bij het maken van rode wijn.

Druivenoogst

Eerst worden de rijpe blauwe druiven geplukt. Wanneer ze precies geplukt worden, kan de smaak van de wijn beïnvloeden.

Ontstelen en kneuzen

In de wijnmakerij worden de steeltjes verwijderd en de druiven gekneusd zodat het sap vrijkomt.

Alcoholische vergisting

Nu zal de omzetting van gekneusde druiven naar wijn plaatsvinden. Het sap en de schillen gaan in grote tanks of houten vaten. Er zitten van nature gistcellen op de druivenschillen maar vaak wordt ook gist toegevoegd. Deze gisten zorgen ervoor dat suikers in het sap omgezet worden in alcohol en koolzuurgas. Dit koolzuur verdwijnt en het druivensap is wijn geworden.

Persen

De wijn kan nu ‘aflopen’ uit het vergistingsvat. Door persing worden vervolgens de vaste delen (zoals schillen en pitjes) van het resterende sap gescheiden.

Blending en rijping

Vaak worden wijnen van verschillende druivenrassen met elkaar geblend om een betere smaak te krijgen. Hierna is het tijd om de wijn te laten rijpen. Dit kan in houten vaten of roestvrijstalen tanks.

  • Houten vaten: rijping in houten vaten, zoals eiken, geeft de wijn extra aroma’s en smaken, denk aan vanille of specerijen. Het kan de wijn ook zachter en ronder maken. Rijpt de wijn langere tijd in houten vaten, dan krijgt hij ook meer smaaklaagjes door de werking van het zuurstof.
  • Roestvrijstalen (RVS ) tanks:  bij rijping in roestvrijstaal behoudt de wijn meer van de oorspronkelijke fruitige smaken en het zorgt voor een frissere smaak.

Klaring en filtering

Om de wijn helder te maken, wordt hij geklaard en gefilterd. Dit verwijdert kleine deeltjes en bezinksel. Sommige wijnboeren kiezen ervoor om dit niet te doen. Non-filtré staat er dan vaak op het etiket en de wijn is een beetje troebel.

Bottelen

De wijn gaat nu in flessen of in een andere verpakking. Wil je meer weten over verpakkingen van wijn? Klik hier.

Rijping op fles

Sommige rode wijnen rijpen verder in de fles. Dit kan de smaak nog complexer en rijker maken.