Rode wijn en antioxidanten

Antioxiderende werking van rode wijn

Wist je dat er net als in groene thee, broccoli en kurkuma ook in rode wijn polyfenolen zitten? Deze stoffen hebben antioxiderende eigenschappen en beperken de celveroudering. Ze kunnen een rol spelen bij het voorkomen van hartaandoeningen door verbetering van de doorbloeding, verlaging van de bloeddruk en remming van ontstekingen in de vaten. Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan het artikel van Dr. Henk Hendriks hieronder.

Wijn, antioxidanten en polyfenolen

Antioxidanten zijn stoffen die schadelijke processen (oxidatieve processen) in het lichaam tegengaan. Deze schadelijke processen bestaan uit ongewenste reacties met eiwitten, vetten en DNA (onze genetische code). De producten van deze reacties dragen bij aan het verouderingsproces en kunnen leiden tot chronische ziekten. Bekende antioxidanten zijn sommige vitamines, sommige kleurstoffen in groenten, sommige mineralen en polyfenolen.

Polyfenolen komen voor in groenten, volkoren producten, koffie, thee en fruit en dus ook in wijn, zowel in rode als in witte wijn. Rode wijn bevat relatief veel en bovendien veel verschillende polyfenolen. Ze zijn belangrijk voor de smaak, kleur en het mondgevoel van de wijn.

Polyfenolen omvatten vele verschillende (duizenden) stoffen, allemaal met hun specifieke eigenschappen. Bekende polyfenolen zijn tannine (in wijn), resveratrol (in wijn), quercitines (in appels, uien en wijn) en catechines (in groene thee en wijn).

Polyfenolen zijn stoffen die schadelijke processen neutraliseren en zogezegd een antioxidatieve werking hebben. Daarnaast kunnen ze schadelijke metalen wegvangen en nuttige processen in het lichaam positief beïnvloeden. Daardoor hebben polyfenolen in wijn naast een antioxidatieve werking ook een gunstig effect op het hart en op de bloedvaten[1] en werken ze ontstekingsprocessen tegen[2].

Hoe dat precies in zijn werk gaat is voor een groot deel nog onduidelijk. Niet alleen de verwerking van de vele verschillende polyfenolen door het lichaam is veelal onbekend, maar ook is onbekend hoe deze vele verschillende stoffen precies in het lichaam hun gezondheidseffecten bewerkstelligen.

Het is echter duidelijk dat polyfenolen een belangrijke rol spelen in een gezonde voeding. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een polyfenolen rijke voeding beschermt tegen chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve ziekten als dementie[3] en Parkinson[4] en sommige soorten kanker[5].

 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32303823/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35237163/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37888840/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38039600/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35809179/

Gerelateerde artikelen