Rosé maken

Hoe wordt rosé gemaakt?

Vaak wordt gedacht dat rosé een mix is tussen witte en rode wijnen. Binnen de EU is dit alleen toegestaan voor champagnes. Alle andere in de EU gemaakte rosé is gemaakt van blauwe druiven. Hoe wordt deze rosé dan wel gemaakt?

Druivenoogst

Eerst worden blauwe druiven geplukt. Het druivenras heeft invloed op de smaak en het aroma van de rosé.

Ontstelen en kneuzen

In de wijnmakerij worden de steeltjes verwijderd en de druiven gekneusd. Zo komt het sap vrij dat later gaat gisten.

Maceratie

Dit is een belangrijke stap. Het sap, met de schillen, pitten en pulp, gaat in vaten. Maar, anders dan bij rode wijn, blijven de schillen maar kort bij het sap – van een paar uur tot een paar dagen. Net zo lang totdat er genoeg kleur- en smaakstof uit de schillen in het sap zit. Dit bepaalt de kleur en smaak van de rosé.

Persen

Na deze korte periode wordt het sap voorzichtig gescheiden van de vaste stoffen zoals schillen en pitten.

Vergisting

Nu begint het sap te vergisten. Dit kan in roestvrijstalen tanks of houten vaten. De temperatuur wordt laag gehouden om de frisse smaken te behouden.

Stabilisatie en rijping

Na de gisting wordt de wijn geklaard (om ongewenste deeltjes te verwijderen) en soms kort gerijpt.

Bottelen

De wijn wordt in flessen gedaan. Rosé wordt meestal jong gedronken om zijn frisheid te behouden.