Wijnverpakkingen

Glas, plastic of blik: de voor- en nadelen van wijnverpakkingen

De meest gebruikte verpakking voor wijn is glas. Maar er zijn meer soorten wijnverpakkingen. Elke verpakking heeft zijn eigen plus- en minpunten, vooral als je kijkt naar CO2-uitstoot, hoe lang je de wijn kunt bewaren en hoe lang de wijn lekker blijft na het openen. Verschillende verpakkingen op een rij.

Glazen fles
  • Voordelen: traditioneel en stijlvol, goed voor langdurige opslag en kwaliteitsbehoud, vooral donkere flessen beschermen tegen licht, 100% reclycebaar.
  • Nadelen: zwaar (meer CO2-uitstoot bij transport), breekbaar.
  • Bewaarpotentieel: goed, vooral bij flessen met kurk.
  • Houdbaarheid na openen: een paar dagen, afhankelijk van de wijnsoort en opslag. Liefst afgesloten bewaren in de koelkast na opening. Ook rode wijn! Dat vergroot de houdbaarheid
Bag-in-Box (BiB) – een zak in een kartonnen box, inhoud is meestal 3 liter
  • Voordelen: lichtgewicht, minder CO2-uitstoot bij transport, handig in gebruik, de wijn blijft langer goed na openen door minder contact met lucht. Minste CO2 uitstoot gedurende de hele ‘life-cycle’, van productie tot gebruik.
  • Nadelen: niet ideaal voor langdurige opslag. Soms geeft de BiB een indruk van lagere kwaliteit.
  • Bewaarpotentieel: beperkt, na vulling van de BiB is de houdbaarheid 6 tot 12 maanden.
  • Houdbaarheid na openen: na het aftappen van het eerste glas is de wijn in de BiB nog 4 tot 6 weken goed.
Plastic fles (PET) of Pouch (zak met wijn)
  • Voordelen: licht, onbreekbaar, minder CO2-uitstoot bij transport, gedeeltelijk recyclebaar (de weggegooide flessen worden gebruikt om andere producten van te maken).
  • Nadelen: kan na verloop van tijd de smaak van de wijn beïnvloeden, is dus niet geschikt voor langdurige opslag.
  • Bewaarpotentieel: beperkt, een geproduceerde PET-fles heeft een houdbaarheid van 6 tot 12 maanden. Dat is korter dan glazen flessen.
  • Houdbaarheid na openen: vergelijkbaar met glazen flessen, een paar dagen.
Blikje
    • Voordelen: super licht, makkelijk mee te nemen, snel gekoeld.
    • Nadelen: kleine hoeveelheid, niet voor langdurige opslag.
    • Bewaarpotentieel: beperkt, bedoeld voor directe consumptie.
    • Houdbaarheid na openen: direct drinken, niet bedoeld om te bewaren na openen.
Tetra Pak
    • Voordelen: licht, milieuvriendelijker in transport, onbreekbaar.
    • Nadelen: niet geschikt voor langdurige opslag, kan na verloop van tijd invloed hebben op smaak.
    • Bewaarpotentieel: beperkt, houdbaarheid van 6 tot 12 maanden.
    • Houdbaarheid na openen: enkele dagen.
Het hangt dus helemaal af van jouw behoeften welke wijnverpakking op een specifiek moment het beste bij je past.

Ben je werkzaam in de wijnbranche? Klik hier voor aanbevelingen voor duurzamere verpakkingen.