Wijn & wetgeving

Wijn en Europese en Nederlandse wetgeving

Europa is een echte wijnkampioen, niet alleen op het gebied van wijnproductie, maar ook in het hebben van regels ervoor. Uiteraard zijn deze regels allemaal opgesteld in het belang van de uiteindelijke consument.

In de Europese Unie (EU) moeten wijnmakers en verkopers zich dus aan bepaalde afspraken houden. Deze regels staan in de EU-verordeningen en gelden voor alle EU-landen. Ze zijn er om te zorgen dat de wijn daadwerkelijk afkomstig is uit het aangegeven gebied en dat de wijn voldoet aan minimale kwaliteitsnormen. Deze regels gelden ook voor wijn die van buiten de EU wordt ingevoerd in Nederland.

Nederland kent ook daarnaast ook eigen wetgeving ten aanzien van promotie van wijn. Hieronder lees je meer over EU-regels voor beschermde herkomstbenamingen en Nederlandse wetgeving voor reclame.

Waarom EU-regels?
  • Authenticiteit Deze regels zorgen ervoor dat wijn ook daadwerkelijk komt uit het gebied dat vermeld is op het etiket en dat de wijn volgens bepaalde regels gemaakt is. Zo mogen er in bepaalde gebieden in Europa alleen bepaalde druivenrassen gebruikt worden. Er zijn ook regels voor welke bestrijdingsmiddelen je mag gebruiken, zowel in gewone als in biologische wijnbouw.
  • In de wijnmakerij Bij het maken van wijn mag je alleen bepaalde producten gebruiken om de wijn zoeter te maken, of bepaalde zuren en andere stoffen om de smaak te verbeteren.
  • Wijnbouwzones Europa is verdeeld in 6 zones, elk met eigen regels. In warme gebieden mag je bijvoorbeeld geen suiker toevoegen omdat de druiven al zoet genoeg zijn om voldoende alcohol in de wijn te krijgen.
  • Kwaliteitscategorieën Er zijn 3 kwaliteitscategorieën voor wijn: zonder herkomstaanduiding, en twee met herkomstaanduiding, namelijk BOB en BGA. Landen en regio’s in Europa hebben daarnaast ook hun eigen classificaties, zoals Grand Cru in Frankrijk.
BOB en BGA: wat betekent dat?

BOB = Beschermde Oorsprongsbenaming

Dit is de hoogste aanduiding binnen de EU-wijnwetgeving. BOB-wijnen moeten aan strenge regels voldoen, zoals welke druiven gebruikt mogen worden en waar ze precies vandaan moeten komen.

BGA = Beschermde Geografische Aanduiding

Dit lijkt op BOB, maar is iets minder streng. De gebieden waar de druiven vandaan mogen komen zijn groter en producenten hebben wat meer vrijheid om druivenrassen te gebruiken die van oorsprong niet in het gebied thuishoren.

Zonder herkomstaanduiding

Dit zijn eenvoudige wijnen die vroeger tafelwijnen werden genoemd. Het is een eenvoudige kwaliteitscategorie waarvoor wijnen uit verschillende regio’s of landen gemengd mogen worden. In Frankrijk heet zo’n wijn Vin de France.

De EU-wijnwetgeving zorgt er dus voor dat je weet wat je drinkt en waar het vandaan komt.

Wil je meer weten over Europese wijnwetgeving klik dan hier.

Nederlandse regels en wetgeving

In Nederland gelden specifieke regels voor het promoten en adverteren van wijn, met als doel verantwoord alcoholgebruik te stimuleren en jongeren te beschermen. Wil je weten wat deze regels zijn? Klik dan op: Reclame maken voor wijn.

In Nederland wordt door de overheid accijns geheven op wijn. Wil je hier meer over weten, klik dan op: Accijnstarieven in Nederland

De branchevereniging voor wijnhandelaren heeft voor wijnhandelaren een checklist opgesteld over mensenrechten en wijnhandel. Wil je als wijnhandelaar hier meer over weten, klik dan hier: Wijnproductie & mensenrechten.