NOS nieuws: Aantal wijnproducenten in Nederland fors gestegen

NOS Nieuws

Aantal wijnproducenten in Nederland fors gestegen

Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel waar onder meer 1Limburg over schrijft.

In het derde kwartaal van dit jaar telde Nederland 194 wijnproducenten, ruim 40 procent meer dan vijf jaar geleden. Bijna de helft van de wijnboeren is gevestigd in Gelderland en Limburg.

De naamsbekendheid van Nederlandse wijnen wordt steeds beter, ziet de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten. “Dat is te danken aan de groeiende kwaliteit”, zegt een woordvoerder van de branchevereniging.

Een wijngaard in Limburg

In Limburg nam het aantal wijnboeren de afgelopen vijf jaar fors toe. In 2018 telde de Kamer van Koophandel 24 geregistreerde wijnproducenten, dit jaar 42.

De branchevereniging ziet dat de komst van nieuwe wijnproducenten aanstekelijk werkt voor startende ondernemers in de regio. Bovendien spelen het landschap en het klimaat een rol. “Limburg is traditioneel een geschikte wijnregio dankzij de zuidelijke ligging en de hellingen. Ook de Achterhoek is heuvelachtig, wat voordelig is voor de wijnproductie”, stelt de woordvoerder.

Alleen in Groningen en Noord-Brabant was de afgelopen vijf jaar geen stijging te zien. Volgens de vereniging komt dat doordat de grondsoorten in West- en Noord-Nederland minder geschikt zijn voor wijnbouw dan kalk- of zandgronden.

Misschien vind je dit ook interessant:
Tags: Nederlandse wijn, wijnproductie

Zelfde soort berichten