Strategieën voor vermindering van gewasbeschermingsmiddelen

Volgens het officiële EU-orgaan ‘Comité Européen des Entreprises Vins’ zijn er verschillende mogelijkheden om gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. 

Comité Européen des Entreprises  Vins:

“Er zijn verschillende strategieën aan de gang om gewasbeschermingsmiddelen te verminderen:

  • Regeneratieve wijnbouw op basis van het begrijpen van natuurlijke cycli om bodems te helpen regenereren, erosie te verminderen, biodiversiteit te bevorderen en het vermogen van de bodem om koolstof te absorberen en op te slaan te vergroten, de effecten van de opwarming van de aarde te verminderen en de productie veerkrachtiger te maken. Het elimineren van gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen, het aanbrengen van bodembedekking en het toestaan van begrazing in de wijngaarden zijn slechts enkele voorbeelden van manieren om de gezondheid van de bodem te herstellen en deze veerkrachtiger en efficiënter te maken bij het vastleggen van koolstof
  • Rationeel gebruik van verschillende plaagbestrijdingstechnieken, waaronder het verminderen van de gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen om de impact op het milieu en de biodiversiteit  te verminderen en de veiligheid voor consumenten te vergroten
  • Organische strategie wordt gebruikt om organische cycli in viticulture te verhogen, om uitgebreide bodemvruchtbaarheid te behouden en te verbeteren, om alle soorten gevaren veroorzaakt door uitgebreid gebruik van PPP’s te verminderen
  • Duurzame systemen kunnen de gewasbescherming van de wijnbouw verminderen  met behulp van het kader voor efficiëntie- substitutie- en herontwerp – precisie en slimme landbouw, waarbij chemische inputs worden vervangen door biologische bestrijders of mechanische onkruidbestrijding en het huidige teeltsysteem wordt verbeterd
  • Genomica en nieuwe plantenveredelingstechnieken kunnen potentieel bieden om de snelheid en technische mogelijkheden bij de ontwikkeling van resistente cultivars te vergroten. Plantenveredeling is echter een lang en complex proces, dat vaak geen gelijke tred kan houden met de snelle evolutie van ziekteverwekkers of de opkomst van nieuwe plagen – processen die in toenemende mate worden aangedreven door de klimaatverandering
  • Kunstmatige intelligentie  in de wijnbouw kan helpen bij het nauwkeurig en efficiënt identificeren en classificeren van onkruid, plagen en ziekten, waardoorgericht spuiten en de totale toegepaste PPP-hoeveelheden  kunnen worden verminderd.

Er zijn verschillende methoden die door wijnprofessionals worden gebruikt , maar ze hebben allemaal één element gemeen: het volgen van de beste praktijken voor het gebruik van gerichte producten voor de plagen die ze moeten bestrijden, met een laag laag risico voor het milieu en de gezondheid.”