NRC: Het geheim van Dry January?

‘Zeggen dat alcohol slecht voor je is, werkt averechts’

Utrecht – Een wijntje bij het eten of een biertje bij de vrijdagmiddagborrel: voor veel mensen is het drinken van alcohol een gewoonte. Deze maand zit dat er niet in voor de mensen die meedoen aan Dry January. Martijn Planken van campagne ‘IkPas’ vindt dat een goede zaak.

Tijdens Dry January is het de bedoeling de hele maand januari niet te drinken. Voor veel mensen is het een grote stap om volledig te stoppen met alcohol, merkt Planken. Hij heeft veel ervaring met campagne voeren rond dit thema, zoals bij de campagne ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’. Hij heeft hierdoor veel geleerd over wat wel, en vooral ook níet werkt: “Als je zegt: alcohol is slecht voor je, werkt dat averechts. Dat moet je op een positievere manier insteken, van: probeer het eens een maandje. Dan merken mensen vanzelf de positieve uitwerking van stoppen met drinken.”

Maak er geen geheim van

Dat is dus ook precies de insteek van Dry January. Volgens Martijn Planken kan je het hele jaar instappen, maar zijn er een paar dingen die jou verder kunnen helpen. “Mijn belangrijkste tip is dat je het niet alleen doet”, vertelt Planken. “Zo kun je elkaar bij de les houden.”

Dat is ook een belangrijk element in zijn tweede tip: “Maak er geen geheim van.” Planken geeft aan dat het positief werkt als mensen in je omgeving ervan weten. Tot slot: “Ga eens op zoek naar een alternatief, iets dat niets te maken heeft met alcohol. Er zijn zo veel dingen in de supermarkt die je nog nooit hebt geprobeerd”, aldus Planken.

Australisch systeem

Met dat alternatief houdt wijnkenner Hubrecht Duijker zich veel bezig. Hij schrijft al vijftig jaar over wijn en ziet een duidelijke ontwikkeling als het op alcoholvrije wijnen aankomt: “De belangstelling wordt steeds groter. Je ziet dat mensen die tijdelijk of permanent geen alcohol drinken toch iets anders willen drinken bij het eten dan water of fris.”
Volgens hem grijpen mensen hierdoor sneller naar alcoholvrije wijn of bier, maar dat is niet het enige dat zorgt voor de groeiende belangstelling . “De kwaliteit van alcoholvrije wijn is ook erg gestegen”, vertelt Duijker. Volgens hem gebeurde dit eerst veel in Duitsland, maar in Australië is een nieuw systeem bedacht waarbij ze alcohol uit wijn halen. Hoe ze dit exact doen, geven ze niet prijs, maar het biedt de deelnemers van Dry January een goed alternatief.
Misschien vind je dit ook interessant: