Nu.nl: Laagste wijnproductie sinds 60 jaar

NU.nl:

Laagste wijnproductie in ruim zestig jaar door slechte oogsten wereldwijd

Wereldwijd komt de wijnproductie dit jaar op het laagste niveau in zestig jaar. In enkele Europese landen zat het weer niet mee en ook oogsten op het zuidelijk halfrond vielen tegen, zegt de internationale brancheorganisatie OIV.

Op basis van informatie uit 29 landen, die samen goed zijn voor 94 procent van de wereldwijde productie, wordt dit jaar tussen de 241,7 miljoen en 246,6 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Een hectoliter staat gelijk aan 133 standaard wijnflessen.

Het zou een daling zijn van 7 procent ten opzichte van 2022. Vorig jaar werd al minder wijn dan gemiddeld geproduceerd. In 1961 was de wijnproductie voor het laatst lager. Toen werd 214 miljoen hectoliter wijn geproduceerd.

In de wijnlanden Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië valt de wijnproductie 10 tot 30 procent lager uit dan vorig jaar, voorspelt de OIV. In de Verenigde Staten – het vierde wijnland ter wereld – wordt naar verwachting 12 procent meer wijn geproduceerd dan vorig jaar.

In Europa vielen oogsten tegen in Duitsland, Spanje en Italië, bleek in oktober al uit cijfers van de Europese brancheclub Copa-Cogeca. Daar werd mede door droogte en overstromingen minder wijn geproduceerd dan vorig jaar.

Frankrijk passeert Italië als grootste producent van Europa

In Frankrijk en Portugal kwam juist wel meer wijn in de vaten. Omdat de oogst in Frankrijk meeviel, is dat land Italië na zeven jaar gepasseerd als grootste wijnproducent van Europa.

De verwachte wijnproductie in Frankrijk dit jaar is 45 miljoen hectoliter, 1,5 procent meer dan vorig jaar. In Italië bedraagt de productie waarschijnlijk 43,9 miljoen hectoliter, 12 procent minder dan vorig jaar.

Misschien vind je dit ook interessant:
Tags: wijnoogst, wijnproductie

Zelfde soort berichten