NU.nl Fransen vernietigen voor tientallen miljoenen aan wijn: smaak is veranderd

Frankrijk zit met overtollige wijn in de maag. Het overschot is het afgelopen jaar flink gegroeid, waardoor meer wijn moet worden vernietigd. Het Franse ministerie van Landbouw maakt daarom tientallen miljoenen meer vrij voor de vernietiging hiervan.

Het groeiende wijnoverschot is een gevolg van de veranderende smaak van Fransen. Tegenwoordig drinken ze steeds meer speciaalbier, terwijl boeren dezelfde hoeveelheid wijn blijven produceren. Volgens Eurostat dronken Fransen in de periode van januari tot juni 15 procent minder wijn dan vorig jaar.

Hierdoor blijft er meer wijn achter in de wijnkelders, terwijl er weer een nieuwe oogst aan zit te komen. De Franse overheid stapt in om die overschotten op te kopen en te vernietigen. De begroting hiervoor wordt met 40 miljoen euro verhoogd naar 200 miljoen.

De alcohol uit de vernietigde wijn wordt bijvoorbeeld gebruikt voor schoonmaakmiddelen en parfum. Verder zijn er miljoenen beschikbaar voor wijnboeren die willen overstappen naar een andere tak van sport, zoals het verbouwen van olijven.

“De wijnindustrie moet vooruitkijken naar wat de consument wil en zich aanpassen”, zegt landbouwminister Marc Fesneau volgens BBC News.

Misschien vind je dit ook interessant: