Frankrijk gaat overgebleven wijn opkopen en omzetten in industriële alcohol

Maandag 6 maart 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Frankrijk gaat overgebleven wijn opkopen en omzetten in industriële alcohol


Frankrijk gaat wijnoverschotten opkopen en om laten zetten in industriële alcohol. Daar geeft het land zo’n 160 miljoen euro aan uit, maakte het ministerie van Landbouw deze week bekend. Industriële alcohol kan gebruikt worden in bijvoorbeeld schoonheidsproducten als parfum.

De gemiddelde Fransman dronk zeventig jaar geleden nog 130 liter wijn per jaar. Nu is dat gedaald naar 40 liter. Vooral rode wijn heeft daaronder te lijden. Daarvan werd in Franse supermarkten afgelopen jaar 15 procent minder verkocht.

Witte wijn en rosé deden het beter. Daarvan daalden de verkopen met 3 tot 4 procent.

Vooral in de streek rond Bordeaux is er te veel wijn geproduceerd na een aantal goede zomers. Daardoor lag de opslag vol en was er geen ruimte meer voor de resultaten van de komende oogst.

Wijnboeren willen compensatie

“We hadden 24 maanden aan wijn in onze kelders liggen”, zegt wijnmaker Didier Cousiney. De wijnboeren uit Bordeaux hebben al verschillende keren actie gevoerd. Ze willen compensatie om een deel van hun wijngaarden om te ploegen en voor andere zaken in te zetten.

De compensatie zou 10.000 euro per hectare moeten zijn. Anders verdwijnen er in de regio tussen de 100.000 en 150.000 banen in de komende tien jaar, vrezen ze.

Maar in plaats daarvan kiest de overheid dus voor het destilleren van de voorraden. De alcohol die dan overblijft kan gebruikt worden in de farmaceutische industrie en bij het maken van schoonheidsproducten.

In 2020 kocht de Franse overheid ook overgebleven alcohol toen de horeca verplicht dicht moest vanwege de pandemie. Toen werd de alcohol gebruikt om ontsmettingsmiddelen te maken om zo corona te bestrijden.

Misschien vind je dit ook interessant:
Tags: Wijn opkopen, Wijnexpert

Zelfde soort berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan