NRC: En alweer blijkt: een gezonde leefstijl geeft een lager risico op kanker

Leefstijl In grote lijnen is het advies: word niet te zwaar, eet gezond, beperk alcohol en fastfood en beweeg genoeg.

 

 

Wie zich houdt aan de aanbevelingen om kanker te voorkomen, loopt een kleiner risico op veertien soorten kanker die met leefstijl te maken hebben. Het klinkt als een open deur, maar onderzoekers vonden het nodig om te bevestigen dat dit ook opgaat voor de nieuwste richtlijnen uit 2018. Dat schrijven ze in BMC Medicine.

Het gaat om aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds en de Amerikaanse zusterorganisatie. Die zijn sinds 2018 net iets anders dan in de versie van 2007. Zo ging ‘eet minder zout’ eruit en kwam ‘beperk de consumptie van gezoete dranken’ erin. Ook zou je nu meer vezels moeten eten. In grote lijnen is het advies: word niet te zwaar, eet gezond, beperk alcohol en fastfood en beweeg genoeg.

De onderzoekers gebruikten data van bijna 95.000 Britse volwassenen van gemiddeld 65 jaar en keken naar hun zelfgerapporteerde eet- en beweegpatroon, hun BMI en buikomvang. Wie zich het beste aan de aanbevelingen hield, scoorde het maximum van 7 punten. Het gemiddelde was 3,8.

Van de hele groep bleek 8 procent binnen 8 jaar kanker te krijgen. Voor elke punt die mensen hoger scoorden in het opvolgen van de aanbevelingen, daalde het risico op kanker met 7 procent. De mensen in de best scorende groep (vanaf 4,5 punten) had een 16 procent lager risico op kanker dan de groep met de ongezondste leefstijl (3,5 punten of lager). Bij bepaalde soorten kanker is de winst nog groter, zoals bij lever-, eierstok-, en galblaaskanker.

Misschien vind je dit ook interessant: